Румен Радев: Ще продължа да бъда критичен

19 Ян 2022 11:13

Президентът Румен Радев очерта пред парламента приоритетите си за втория мандат веднага след като се закле. Той постави акцент върху кризите и необходимостта от консенсус за решаването им, като ги изреди - социална, икономическа, енергийна, демографска. Радев се обяви за реформа в прокуратурата, но настоя за по-широки промени в Конституцията и извън частта за съдебната власт. Външната ни политика да се определя в нашата страна и да няма отстъпление от позицията ни за Република Северна Македония, наблегна още Радев. Той предупреди мнозинството и правителството, че няма да пести критики и към тях, когато грешат.

"Първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици" - с тези думи започна речта си Румен Радев, като благодари за преизбирането му. Той президентът припомни, че "гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше".

"И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", коментира президентът, а пленарната зала избухна в аплодисменти. По думите му очакванията на гражданите тогава към президентската институция далеч са надхвърляли нейните конституционни правомощия.

"Преди 5 години вие ми поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за добруването и единението на нашия народ, за суверенитета на вековната ни държава. Пет години по-късно вие отново ни поверихте трудната задача, вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата", заяви в словото си веднага след клетвата Румен Радев.

"Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на демокрацията", предупреди той, като посочи, че до голяма степен моделът още е запазен.

Румен Радев даде заявка, че ще подпомага новото правителство, но също така ще бъде критичен към изпълнителната и законодателната власт, когато смята нещо за неправилно. Това послание той отправи от трибуната веднага след клетвата за втория мандат.

"Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", направи заявка президентът, като обеща, че е насреща и за диалог.

Той очерта необходимост от промени в Конституцията, но не само в частта за съдебната власт.

Main Menu