Страхил Делийски: БСП приключи със смисленото си съществуване

25 Ян 2022 10:55

След събота БСП приключи със смисленото си съществуване като политическа партия, каза политологът Страхил Делийски в интервю за предаването „Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио „Фокус“. Той допълни, че оттам приключва и смисълът от наличието на опозиция.
„Ясно е, че партията в това състояние няма абсолютно никакви съпротивителни сили срещу това, което се случва на върха. В този смисъл това е показателно и за – трябва да използваме този, понеже е актуално – имунната система е тотално разбита и вирусът унищожава партийния организъм. А от опозицията няма никакъв смисъл”, каза Делийски.
Политологът се аргументира с позицията, че Конгресът не констатира оставката на Нинова.
„Разбирате ли, за каква представа за реалността става въпрос, когато някакъв орган не констатира нещо, което няма как да не се констатира, защото то може да се види на запис и се прочете. Просто това беше, как да кажа, апотеоз на всичко онова, което се случи на този т.нар. „конгрес“. Но ясно, той се случи, защото на Нинова беше нужно да покаже, че „партията“ стои зад нея. Оказа се обаче, че чисто формално там нещо се констатира или не се констатира, но ако погледнем броя на тези, които не успяха да „констатират“ оставката, вие ще видите, че това са малко повече от 1/3 от всички делегати по принцип на социалистическата партия. Да, този път не присъстваха много по различни причини, но тези 300 и колко са малко повече от 1/3. Но въпреки това все пак ето, имаме някакво легитимно решение, и както казват в такава ситуация големите спортисти – гледаме напред”, каза Страхил Делийски. За политолога най-сериозният минус на форума е бил, че от него не са излезли политически послания.

„Това е другият парадокс. Освен, че не можаха да констатират нещо, което е очевидно, че съществува, а именно оставката, второто нещо е парадоксално за партия като БСП – не беше приет никакъв политически документ. Изслушаха на Нинова анализа, нещо като отчет, и това. Никакъв политически документ, нищо. В този смисъл нямаше никакво политическо послание и това не е учудващо, защото политически послания отправят политически субекти. БСП вече не е политически субект в същинския смисъл на думата, тя формално по документи е партия организацията, но фактически не е, защото политическият субект защитава някакви големи социални интереси на големи социални групи въз основа на ценности и т.н., занимава се с политика. БСП в това си състояние е една брокерска организация, която се занимава от доста време и очевидно и ще продължи да се занимава с реализирането на интересите на една шепа хора, най-вече по отношение на трудоустрояването и евентуално на неин някакъв частен бизнес. Няма откъде да дойдат политическите послания”, констатира анализаторът. Той определи политическото поведение на лидера на БСП като следовник на Граучо Маркс.

 

„Очевидно Корнелия Нинова е марксист, но не по Карл Макс, а по комедианта Граучо Маркс. Нали си спомняте, той имаше една такава прословута летяща фраза: „Това са моите принципи, ако не ви харесват, имам и други“. Принципите на Нинова са марксистки по Граучо Маркс. Те са конюнктурни – за една ситуация, те са едни, когато ситуацията е друга, и принципите стават други. Така че БСП най-накрая има марксист начело, и това е може би е една от добрите новини. Лошото е, че не става въпрос за Карл Маркс, а за Граучо Маркс. Няма как по друг начин да коментирам това, което се случи”, твърди политологът. За него звучи абсурдно декларираното на конгреса на БСП намерение за победа на местните избори през 2023-та година. „Това е изключително странна политическа цел при положение, че БСП, ако внимателно погледнем, какво е представителството ѝ в местната власт, първо, в 1/4 от общините в България няма нито един представител, забележете, нито един човек, а в другата 1/4 има по един. С други думи БСП е регионализирана средна към малка партия и по никакъв начин от тази си стартова позиция не може да се очаква кой знае какъв резултат, първо. Второ, вероятно Нинова прави някаква хипотеза, свързана с участието на БСП в изпълнителната власт и възможността това да бъде калкулирано като позитив и да послужи като инструмент за мобилизация на местните избори. Само че аз не съм сигурен, че освен това 100-200 души да се трудоустроят, БСП ще постигне нещо в изпълнителната власт и иска да постигне нещо в изпълнителната власт. Аз не виждам по никакъв начин, какво иска и какво иска да направи БСП в това правителство, къде са идеите на БСП в това правителство. Така че това пожелание, хайде, това е пожелание на Нинова, това не е формулирана сериозна политическа цел. Новогодишна картичка – хайде, така да го наречем, каза Страхил Делийски.

 

Според него вече има огромен потенциал за създаване на една или на повече формации в лявото. „Още повече, че ако погледнем представителството и в последното, настоящото Народно събрание, ние ще видим на база на анализ на програми, на политики и т.н., че партиите, които са политически представени, представляват интересите, хайде да го кажем, на 10% от населението, на онези, които живеят добре и прилично. Останалите 90%, които имат съвсем други потребности, нямат своето политическо представителство. И тук не става въпрос толкова за нещо ясно определено като ляво, а за някакво нормално политическо представителство, което да постави нормална, модерна, европейска социалдемократическа програма на дневен ред, свързана все пак на ангажименти на държавата през бюджет, през преразпределение, разбира се, през ангажимента на обществените блага и т.н., ангажимент на държавата, който да постави отделните хора и тяхното развитие на първо място, да се грижи за хората, онази държава, която да знаеш, че може да те защити, в която ти се чувстваш сигурен дори и да загубиш за малко работа и т.н. – една нормална социалдемократическа програма. Има огромен потенциал. Сега, друг е въпросът как ще се случи, дали ще се случи и т.н., но със сигурност контекст и социален, и политически, и демографски, и всякакъв има за такова нещо”, допълни Страхил Делийски.

За него съдбата на БСП, такава, каквато я виждаме, ще бъде в това да търси, да брокерства участие в някаква следваща коалиция. „Тя успя да постигне тази цел, към която се беше запътила още от началото, то си личеше много добре. Една средна, по-скоро малка политическа партия, която в контекст на едно раздробено политическо поле и необходимостта от големи, широки коалиции, да участва в такива коалиции, да брокерства около властта. Без някой да очаква от БСП нищо – ти, за да изпълниш тази задача, към теб не трябва да има големи очаквания. Така че няма проблем Нинова да ръководи една организация около 7-8% политическо представителство, която ще влезе и в следващото правителство. Тук, според мен, големият проблем на Нинова, е, че вървейки в тази линия, накрая може да се окаже, и то не толкова далеч във времето, че няма да ѝ стигнат гласовете да влязат в парламента, за да правят това политическо брокерство. БСП е безлична, тя не че беше много лична преди, и пак нека да правим разграничения – тук става въпрос за някакъв личен проект на Нинова, който няма нищо общо с въжделенията и представите на огромния брой редови социалисти. Правя това необходимо уточнение, много важно, между другото. БСП тотално се обезличава и ще се обезличи.

Единственото, което вероятно ще остане, е възможността опонентите да нарекат това управление ляво, а то въобще не е ляво, то е ултралиберално – личи си и по идеите за бюджет, и по икономическа политика, и по всичко останало. Но големият принос на БСП може да бъде именно в това да го легитимира като ляво от опонентите, и думата „ляво“ отново да придобие, хайде да не казвам обиден, но не много приятен смисъл в употребата в българския политически жаргон”, заключи политологът Страхил Делийски.

Main Menu