Поддържа се готовност за евакуация на българите в Украйна

27 Ян 2022 13:59

Необходими са ни адекватни отбранителни способности. Освен тези усилия, за МВнР са важни българите в Украйна. В това увери външният министър Теодора Ганчовска на изявление пред журналисти, посветено на напрежението между Русия и Украйна.

МВнР са в ежедневен контакт с посолството в Украйна и няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани за евакуация, уточни Ганчовска.

Тя увери, в случай на нужда българите в Украйна могат да се евакуират.

Тя уточни, че позицията на всички държави членки на ЕС за търсене на дипломатически средства, намаляване на напрежението и деескалация в геополитическия конфликт между НАТО и Русия е единна. Предложенията са свързани с планиране на мисия по общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в Украйна, като е отправена покана към външния министър и министъра на отбраната на Украйна да вземат участие в различни съвети, обясни първият ни дипломат.

Външните министри на държавите членки на ЕС да посетят в най-скоро време и Киев, настоя Ганчовска, според която това ще е ясен дипломатически сигнал за намаляване на напрежението.

За Генчовска най-важното е да се продължи диалогът в съвета НАТО-Русия и да се предприемат възможности за деескалация на напрежението.

Main Menu