Петков: Ковачевски изрази готовност да обвърже българите в РСМ с конституцията им

28 Ян 2022 11:45

Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков в парламента за резултатите от посещението му в Република Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Изслушването е точка първа за петъчното пленарно заседание. А предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ, съобщават от Dariknews.bg.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на Северна Македония, а четири от тези дни прекара с нас. Това показва желание, че иска да се свърши работа. Подписахме 3 ключови меморандума", заяви от трибуната в НС Кирил Петков.

"Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиции. Докато вървят дискусиите за икономика, инфраструктура, говорихме и за правата на българите в Северна Македония, както и за рамковата позиция. Ковачевски каза, че той не вижда проблем да обвърже българите в Северна Македония с тяхната конституция. Не се ангажира с време, но това е напредък. Много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена", отбеляза той.

Екатерина Захариева посъветва премиера Петков да намали малко ентусиазма и попита дали се планират общи събития между България и Северна Македония. Само след няколко дни е 4 февруари - годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Петков отговори положително - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Само за Коридор №8 между България и Северна Македония през последните години са подписани три меморандума. Според Захариева със Северна Македония са подписани най-малко 20 меморандума, но повечето от тях са останали на хартия.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е заменено с реални действия.

Main Menu