Петков: Съставът на българската историческа комисия за Северна Македония няма да се променя

28 Ян 2022 14:41

Съставът на българската историческа комисия по въпросите за Северна Македония няма да се променя, обяви премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

"Не смятам да сменям никой от членовете в историческата комисия, виждам техния професионализъм", каза Петков.

Министър-председателят беше изслушан по повод посещението си в Северна Македония и проведеното междуправителствено заседание между България и югозападната ни съседка тази седмица. Той заяви, че са говорили по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония.

 

"За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", каза премиерът.

Народният представител Екатерина Захариева от ГЕРБ заяви, че се радва, че Петков продължава политиката на миналото редовно правителство спрямо Северна Македония.

"Отдавна съществува натиск част от членовете на българската историческа комисия да бъдат сменени, благодаря Ви, че не сте се подали. Моля да не го правите в бъдеще", обърна се тя към министър-председателя.

Кирил Петков подчерта, че Димитър Ковачевски е премиер на Северна Македония от едва осем дни, а е прекарал четири от тях с българското правителство. Според Петков този факт сам по себе си е индикация за желанието да се свърши работа.

 

"Министерската делегация от Северна Македония беше голяма и за един ден имахме огромен напредък в много сфери. Подписахме три меморандума в ключови за нас сектори - земеделие, малки и средни предприятия и за коридор 8 - да започне работа по железницата.

По никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет на българската позиция, даже напротив. По време на разговорите ние акцентирахме върху правата на българите в Северна Македония", каза министър-председателят.

Той съобщи, че е организиран календар на междуправителствените заседания, като те ще се провеждат веднъж седмично.

Екатерина Захариева го посъветва да намали малко ентусиазма: "Ще вдигнете много очакванията и после ще трябва да се обяснявате пред всички нас. Знаете ли колко меморандума сме подписвали с тях? Над 20. За коридор 8 поне няколко сме подписвали", увери го тя.

Премиерът заяви, че след вчерашното си посещение в Брюксел е разбрал, че проблемите между Северна Македония и България трябва да се представят не като двустранни, а като проблеми базирани на общи европейски принципи, като толерантността и опазването на гражданските права:

"Когато кажем, че България държи общите европейски принципи да се спазват, включително от тези, които искат да станат част от ЕС - има чуваемост."

Премиерът смята, че за България е най-добре да поддържа добросъседство със Северна Македония, да защитава правата на българите там, да има отворени граници, Северна Македония да се освободи от корупцията и да има достъп до еврофондовете