МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръки

30 Мар 2022 17:16

Министерство на здравеопазването препоръчва със своя заповед след 1 април, когато се очаква да отпадне извънредната епидемична обстановка за първи път от две години - да продължават да се спазват някои мерки, всички "препоръчителни".

Здравният инспектор доц. Ангел Кунчев обяви кои са те: Физическата дистанция 1.50 метра, която осигурява риска от заболяване колкото може и там където може да се спазва. Маските остават силно препоръчителни в градския транспорт, в болници, в места без вентилация, при струпване на много хора на закрито, за по-възрастни и хора с хронични заболявания, препоръчва се миенето на ръцете и използването на дезинфектанти.

 

Началникът на кабинета Васил Пандов обясни, че след 1 април се дава възможност на МЗ по предложение на здравния инспектор и РЗИ да въвеждат противоепидемични мерки. "Изводът не трябва да е, че те ще са същите като досега, няма да се налага локдаун, карантини и спиране на работа на обществени обекти, не може да се включва забрана за влизане на територията на страната, а е нужен баланс между отпадането на извънредната епидемична обстановка и здравето на гражданите, съобразен с конституционните права", посочи той.

След 1 април няма да може да се издава направление за PCR-тест от личния лекар, той ще може да издава само направление към специалист.


Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова коментира, че всеки пети има пост ковид симптоми месеци, около 1 млн. души са загубили работата си по време на пандемията, а в сферата на образованието ще се изследва и преодолява кризата години, а мнозина имат депресия и тревожност.

"Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г. - много държави го направиха, падна цифровият ковид сертификат за обществени пространства - Белгия, Ирландия, Словения и др., носенето на маски е препоръчително, но не е задължително. След две години България няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка - българското общество очаква преминаването към по-леки мерки", поясни тя. Министърът цитира изследване на "Галъп" - като според него 70% са за по-леки мерки, 20% са на обраното мнение и дори и в по-високите възрастови групи не искат да има мерки.

 

Експертът в МЗ Илия Тасев поясни за граничния здравен контрол. За лица, влизащи в България - достъп ще има всяко лице от всяка точка на света при задължително представяне на един от валидните цифрови сертификати, ковид сертификати за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ, отпада за трите цвята на зоните по държавите и ограничение за недопускане на лица от червена зона.

 

Министър Сербезова апелира битката с коронавирус да не се изпълнява със страх. "Ковид-19 ще остане с нас и трябва да се научим да го лекуваме и без извънредна епидемична обстановка - да се лекува без да е обвързан и да се налагат мерки, включително и на регионален принцип", каза тя. Следят се числа, заболяваемост, за да се мисли за въвеждане повторно на мерки по необходимост, ще се съобщи първо на медиите - връщането на мерките ще е само по епидемиологични критерии, капацитет на здравната система - декларира Сербезова. Тя иска мерките да бъдат охлабени постепенно, а след промяната от 1 април развитието на заболяването ще е мониторирано за месец, за промяна в поведението на хората, здравният министър посочи, че от 30% до 50% от хората в различните държави ще продължат да носят маски. ЕК искала да има индивидуален подход и таргетирани мерки - затова в някои области ще се различават от други. "Ще се следи с динамика - да не посрещнем Коледа и Нова година с нови ограничения, препоръчваме спазване на противоепидемични мерки", заключи Сербезова.

Main Menu