Хартиената рецепта остава засега

27 Апр 2022 18:51

Министерство на здравеопазването отлага влизането в сила на Наредба 4 от 1 май, с което се отлага отпадането на бялата хартиена рецепта. Това се посочва с прессъобщение от днес, 24 април, а се мотивира с нуждата от повече технологично време да бъдат разгледани и обсъдени много на брой становища и предложения на заинтересовани страни, които са ангажирани с процесите на предписването и отпускането на лекарствени продукти.

74 становища и предложения са постъпили в Министерството на здравеопазването в рамките на общественото обсъждане на проекта, което е приключило вчера, 26 април.

Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени, е органазирана и среща, на която да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4.

Едновременно с това МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.

Main Menu