Трета година без военен парад за Деня на армията

06 Май 2022 07:52

Денят на храбростта и празникът на Българската армия за трета поредна година ще бъде отбелязан без военна техника и маршируващи военни та жълтите павета в столицата. През 2020 година пандемията от коронавирус отмени традиционния парад, миналата година такъв също не се проведе.

Това обаче се отнася само за София. Бойни способности ще бъдат демонстрирани в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча, предаде БНТ.

В 10.00 ч. в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети "Кугар".

Веднага след представянето на военната авиация в 3-авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза "Чайка", Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те ще демонстрират умения за провеждане на операция по овладяване на кораб със заложници на борда му. Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование "бординг операции".

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Те ще представят своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите "бързо въже" и "външен товар" от вертолет "Кугар", динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 м. и от 400 м.) от самолет "Спартан".

 

В 11.15 ч. в района на учебен полигон „Ново село“ ще започнат демонстрациите на способности на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия за водене на отбрана ще участват военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 61-и танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ. Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

 

В празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Main Menu