Загиналият в Пирин скиор е карал в необозначен район

17 Май 2022 08:46

Подхлъзване от стената - това е най-вероятната причина, довела до трагичната кончина на планинаря Лъчезар Жегов-Зарето в Пирин. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR Любомир Джолев от ПСС-Разлог.

62-годишният мъж загина, след като падна в 200-метрова пропаст в Пирин. Мъжът е карал ски в необозначен район, когато се откъсва малка лавина, която го събаря върху скалите и той умира на място.

Сигналът за инцидента е подаден в планинската служба в Разлог в неделя следобед.

"Към 13 часа получих обаждане от близки на Зарето, че е станал тежък инцидент в района на Суходолската стена над хижа "Яворов", след което направихме връзка с другия човек - негов приятел, с когото са били заедно. Той ни каза ориентировъчно какво се е случило", каза Любомир Джолев от ПСС - Разлог.

В акцията се включват и спасители от Банско и Добринище.

"Пристигнахме на мястото на инцидента. Установихме, че Зарето е починал, за съжаление. Тогава започна транспорт към ниската част на планината", допълни Джолев.

 

Загиналият скиор е карал на 2700 метра надморска височина в необозначен район.

"Най-вероятно подхлъзване от стената - там има един улей, който трябва да се премине. При инцидента с подхлъзване и изхвърляне от стената, която е около 200 метра скали, получава сериозни травми, несъвместими с живота", категоричен е планинският служител.