Печат на тази страница

Проф. Пламен Киров: Трябва да се води диалог

23 Юни 2022 11:33

Трябва да се води диалог. Проблемът на политическата ни система в този вид, в който се мъчи тя да съществува и крета, е липсата на диалог. И когато не си говориш, няма как да постигнеш съгласие по онези най-важни задачи за държавата и за нацията, които нямат партиен цвят". Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, специалист конституционалист, преподавател в СУ, бивш конституционен съдия.

И допълни, че президентът ще има възможност да разтегне процедурата, за да може правителството в оставка да свърши неотложните неща и парламентът да има време да гласува актуализацията на бюджета.

"Когато президентът връчи първия проучвателен мандат, срокът е 7-дневен. Ако не успее първият, който получи проучвателен мандат, тогава той се предоставя на втората по численост в парламента партия. Тук няма срок и президентът може да направи допълнителни консултации. Но има разумен такъв, който се преценява според ситуацията. Президентът ще прецени възможностите. Той го е заявявал вече, че е по-добре да се преструктурира парламентарното пространство, да се излъчи парламентарно правителство и да не се отива на предсрочен вот. При третото раздаване президентът ще избере партия. Тук няма 7-дневния срок при първия и при втория мандат. Но в правото има принцип на симетрията - не може първият да е 7-дневен, вторият да е 7-дневен, а третият - безконечен", обясни проф. Киров.

Конституционалистът допълни, че най-вероятно ще се стигне до предсрочен вот. "Народът не е изморен от избори", предупреди той.

Main Menu