Нинова: Пенсионерите остават без увеличение, ако утре не се приеме закона за ДОО

23 Юни 2022 18:34

Ако до петък не бъде приет закона за ДОО, скъпи пенсионери, няма да има увеличение на пенсиите от 1 юли. Направихме всичко от себе си, но "Възраждане", ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ няма да приемат навреме актуализацията на бюджета и няма да може да си получите пенсиите.

Това заяви министърът на икономиката в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV, коментирайки вота на недоверие срещу правителството на "Продължаваме промяната" (ПП) и безизходицата в парламента, която го последва.

"Помнете кой е отговорен за това", подчерта тя.

"Най-важното е ДОО-то да се приеме утре, защото НОИ има нужда от преизчисления. Ако до 27-и юни не бъде публикуван законът в държавен вестник, те нямат време до първи да преизчислят пенсиите. Два дни не влизаш в парламента и не работиш, един Господ знае защо. Не можеш да обричаш цялата държава. Не съм оптимист за актуализацията на бюджета, есента и зимата ще оставим хората на гладно", каза още Нинова.

"Не вярвам на Борисов, защото той не е изтеглил поправките за актуализацията на бюджета", коментира лидерът на БСП обещанията на лидера на ГЕРБ, че ще съдейства за приемането на актуализацията.

"Една от атаките във вота срещу нас бе, че не сме загрижени за цените, но ние предложихме таван на цените. Същите тези колеги ни казаха каква е тази отживелица, но при Мицотакис не е, и при Орбан не е. А вчера ни атакуваха за цените. Вторият начин да се намалят цените е намаляване на данъците. Това също зависи от парламента, който трябва да го реши", каза още Нинова.

"Законът за свръхпечалбата е блокиран от новата коалиция на хаоса", предупреди още тя.

Кирил Петков ще внесе оставката на целия МС в понеделник. След това президентът ще започне консултации с всичките парламентарни сили, каза Нинова, коментирайки какво предстои в политическия живот на България.

"Не още не сме водили разговори за проектокабинет. Ако ни поканят ще участваме в разговорите. Самото ни включване трябва да се реши от колективния ни орган, Националния съвет", добави тя.

Тя допълни, че е по-важно Националният съвет на БСП да обсъди първо проект за коалиционно споразумение - за какво ще се събираме с ПП и след това кой ще участва като министър, като ще се гласува персонално.

Коментирайки вота и причините той да мине Нинова каза следното: "Математически мина. Смислово мисля, че повечето български граждани се убедиха, че мотивите бяха абсолютно не състоятелни. България е финансово стабилна, резервът е над 9 милиарда, дългът намалява от 33 на 30 милиарда. Имаме ръст на БВП за първото тримесечие. Макроикономическите и финансовите показатели на България са добри.

Истинските причини вероятно бяха други".