Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

23 Юни 2022 19:29

Позицията за интеграцията на РСМ в ЕС се изработваше в стаята на ДПС. Там се събраха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ, за да напишат българския вариант на френското председателство.

До консенсус обаче не се е стигнало, обясни на заседанието Екатерина Захариева. От ПП се отказали за обща позиция.

Щеше ни се нещата да се случат, както отива на българския парламент, каза и Станислав Анастасов от ДПС.

Христо Иванов от ДБ обясни, че в зала ще подкрепи и трите проекта.

Преди това външният министър Теодора Генчовска представи позиция по т.нар. френско предложение пред депутатите външната комисия и предупреди, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения.

Христо Иванов предлага контрол върху преговорния процес.

Социалистът Кристиян Вигенин обясни, че БСП ще гласува против предложенията на ДПС и ГЕРБ, защото били неприемливи, а предложението на ДБ било по-близо до червените, но ще гласуват "въздържал се". Левите не искат да се прибързва с подобно решение в ситуация, в която парламентът няма председател и кабинетът е в оставка. Освен това и РСМ смята за неприемлива френската оферта. Опитваме се да подходим отговорно, каза Вигенин. Социалистите са за интеграцията на Западните Балкани, но не на всяка цена.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обясни, че са против трите предложения. Той обаче направи забележка на Атанас Михнев от ПП, който му намигнал. Не зная как да тълкувам това, притесни се той. Михнев пък обяви, че ще приемат позицията на ДБ.

Утре ще си вдигнете ръчичките с ГЕРБ и ДПС, атакува го Тошко Йорданов от ИТН.

В комисията предложението на ДПС и ГЕРБ не мина. Прието бе предложението на Христо Иванов.

Добре, че си отиват, коментира след заседанието Станислав Анастасов. Те нямат никаква позиция, премиерът Кирил Петков няма позиция, подчерта той. Че управляващите нямали позиция, се съгласи и бившият външен министър Екатерина Захариева. Позицията на ПП по темата за нея е меко казано странна.