Нинова настоя за уволнения след изгонването на руските дипломати

01 Юли 2022 12:44
Нинова настоя за уволнения след изгонването на руските дипломати БГНЕС

Признавайки правомощията на изпълнителната власт, в парламента трябва да вземем решение, с което да не оставяме правителството да е само в сложния момент и всички институции да се обединят в името на България. За това настоя вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Ние да бъдем моста между Европа и Русия, настоя Нинова и добави, че няма по-изключителен момент България като председател на Съвета на ЕС да поеме ролята на "мост". Нинова не е изненадана от изявлението на Борисов от сутринта, че ГЕРБ подкрепят гоненето на руските дипломати. Тя смята, че ГЕРБ ястребски искат да се върнат във властта.

По думите ѝ коалиционните партньори в правителството са разделени по много позиции. Но какво предлагаме и какво може да ни събере? Предлагаме обща позиция на парламента за взаимно уважение между държавите-членки на ЕС, настоя Нинова.

 

"Държавата е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите отношения с Русия. Освен големите национални интереси, ние сме отговорни за стотици българи в Русия", изтъкна Нинова.

Тя запита какво правим с българите в Русия, ако до 17 ч. руското посолство у нас затвори врати. Нинова настоя за хладнокръвие, разум и взимане на решения от Народното събрание. Очевидно е, че институциите си прехвърлят горещия картоф, не желаят и нямат смелост да понесат отговорност. Най-логично е да се направят следните няколко неща: Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер и незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, подписал нотата, президентът да уволни незабавно шефа на ДАНС и Народното събрание да вземе решение министърът на външните работи да отмени нотата.

 

Нинова се закани да възстанови справедливостта - тези дипломати, които не са свързани със шпионаж, да останат в България. Българският национален интерес, сигурността, стабилността на страната и перспектива пред народа за есенните и зимни тежки месеци, открои като важни теми Нинова.

Трябва да заявим, че сме за мир и против войната в Украйна. Мир се постига с диалог, а не с оръжие и заплахи. Ние сме за истината и спазване на международното право - невинен до доказване на противното, категорична бе Нинова.

Докато не се дадат доказателства, България да не гони руски дипломати, настоя тя.

Main Menu