ГЕРБ: Конституцията не казва, как да се действа, ако държавата се управлява от неадекватен човек

01 Юли 2022 15:20

„За нас Кирил Петков, Асен Василев и който и да е от бившата четворна коалиция или от „Продължаваме промяната” са персона нон грата в рамките на този парламент. Няма да водим никакви преговори с когото и да е за подкрепа на правителството с първия мандат. Считаме, че е редно да има предсрочни парламентарни избори и да се съобразим с вота на българските граждани” , заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на брифинг в Народното събрание.

Тя подчерта, че Кирил Петков носи цялата отговорност за възможността Русия да закрие посолството си у нас.

„Цялата отговорност за всичко, което се случи е на Кирил Петков и днес в обръщението си нашият лидер заяви, че е имало много други възможности, така че процедурата и законът да бъдат спазени.

Томислав Дончев бе категоричен, че ролята на опозицията е да критикува и да формулира алтернативи, а не да подкрепя правителството.

„Няма никаква политическа логика без значение кой е министър-председател. С този режим на ротация можем да края на мандата да имаме осем различни премиери и ако някои има подобни амбиции да започне да прави списък- по шест месеца всеки. Това е несериозно. Това Народно събрание не е в състояние да формира стабилно и работещо правителство, дори и на база трансфери да се стигне до подкрепа. То ще е слабо и ще е във вреда на всички участващи”, заяви Дончев.

„Конституцията не ни дава право отговор , какво да правим, когато на най-високия пост в държавата се окажат хора, които са функционално негодни да изпълняват всички отговорности, с които е свързана позицията и тук трябва да има сериозен политически дебат”, подчерта той.

Дончев подчерта, че държавата все още се управлява от абсолютно неадекватен човек.

„Петков с всяко свое действие предизвиква все по-големи каши и катастрофи. Кажете едно нещо, с което се е хванало настоящето правителство и не е предизвикало катастрофа във вътрешната и международната политика. Една от емблемите на това управление ще е пълното незачитане на законите. Стигнахме до там Нинова да се оплаква в Народното събрание за въпроси, които не може да реши в Министерски съвет. Кирил Петков не може да управлява собственото си правителство, вицепремиер дойде да се оплаче в Народното събрание от министър-председателя си, аз такова чудо не бях виждал”, каза още Дончев.

По думите му най-смущаващото в тази ситуация, че Кирил Петков си позволява да изразява условия.

„ ГЕРБ без Бойко Борисов, този без онзи, това е нелепо”, категоричен бе той.

Main Menu