Печат на тази страница

Сербезова: Задълженията на държавните болници са 600 млн. лева

01 Юли 2022 15:55

"Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лева". Това заяви на брифинг здравният министър Асена Сербезова, цитирана от Нова тв.

По думите ѝ всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години. "Одобрили сме три от тях. В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. Изготвени са писма за преработване на програми. При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове. Назначила съм проверки на постъпили сигнали, пример за това е "Майчин дом", обяви тя. И допълни, че 64 проверки на Инспектората към МЗ са извършени от началото на годината, а за цялата 2021 г. са 61.

"Звеното за вътрешен одит към МЗ е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи", разкри Сербезова.

Според нея 62 държавни лечебни заведения за болнична помощ функционират у нас.

Изнесени бяха данни и за проверки в Онкохематологията, "Пирогов" и "Св. Екатерина" в София, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и МБАЛ-Канев.

"В "Пирогов" са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов.

 

"В УМБАЛ-Пловдив проверката показва, че общината актува имот, предоставен за стопанисване. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на имота. В болницата в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. В проверката на ИА "Медицински надзор" се установи, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", разкри той.

Main Menu