Печат на тази страница

Политолог: Кирил Петков е бушон. Когато един бушон изгърми, идва нов бушон

01 Юли 2022 16:56

"България е в подчинено положение. Този ход за смяната на Кирил Петков с Асен Василев дали променя съдържанието? Вълкът си маха черната овча кожа и си слага бялата, но това променя ли характера на вълка? ... Кирил Петков е бушон. Когато един бушон изгърми, идва нов бушон".

Това мнение изказа пред БНР историкът и доктор по политически науки Станислав Бачев. Според Бечев България е унижена от политическата ѝ класа и "няма невинни".
Той прогнозира, че в следващите дни "нещата ще се влошават":

"Те имаха поставени задачи отвън - едното беше за Северна Македония и то беше изпълнено, второто - за Русия. Може би остава Истанбулската конвенция по някакъв начин да бъде възродена, но това съвсем ще ни закопае и като общество".

По думите на Станислав Бачев сегашното управление е дошло на власт благодарение на авторитета на президента Румен Радев:

"Това не може да се забравя. Конституцията за пръв път беше нарушена именно в рамките на служебните кабинети, които бяха управлявани и назначени от президента".

Според политолога доц. Антоний Гълъбов има две добри новини:

 

"Че Кирил Петков се оттегля като кандидат за министър-председател и второто е, че имаме някакъв елемент на основни приоритети и на цели, около които да се преговаря в краткосрочен план. Това е някакъв напредък, защото досега имаше отказ от това да се направи управленска програма и нямаше готовност да се разгърне цялостна програма".

По думите му е проблем, че ПП ще преговарят с депутатите по отделно, както и това, че не са описани добре темите, които са приоритети на евентуално правителство.

"България не трябва да променя позицията си, след като е заявила това, разбира се, с всички щети и проблеми, които ще доведе това. Те трябва да бъдат отделени - да останат въпрос на вътрешнополитически дебат за отговорността за приемането на това решение (изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство - б.р.). В международен план и в двустранните ни отношения с Руската федерация България не трябва да променя позицията си".

Main Menu