Славкова: Въпросът е кой има интерес да управлява в кризите

02 Юли 2022 08:11

Възможно ли е да има допирни точки между ГЕРБ и ПП. Връчването на мандата на “Продължаваме Промяната” с предложения за премиер Асен Василев коментираха пред NOVA главният редактор на “Дневник” Велислава Попова, политологът Петър Чолаков и социологът Евелина Славкова.

“Виждаме, че по някои позиции те много силно си съвпадат с ГЕРБ в момента, като изгонаването на руските дипломати и РСМ”, смята Попова. “Ходовете и разговорите през следващите дни ще са интересни”, каза още тя.

“Кирил Петков повтори, че Бойко Рашков ще бъде предложен за шеф на Антикорупционната комисия, на този етап може би това означава, че той няма да бъде номиниран за министър на вътрешните работи.Това е интересно, защото е едно от негласните условия на ГЕРБ”, поясни Попова.

Петър Чолаков и Евелина Славкова също коментираха опозицията.

Според Чолаков “самата позиция на ГЕРБ спрямо изгонването на руските дипломати не е хомогенна. Целта е да се харесаме и на едните, и на другите. Това е характерно за ГЕРБ”.

“Съвсем естествено е опозицията, в лицето на ГЕРБ, да иска да вземе властта. Интересният момент е дали няма да има някаква игра на кворумм защото ГЕРБ няма да подкрепят това правителство явно, най-малкото защото именно то арестува техният лидер. Въпросът е кой има интерес да управлява в кризите, които в момента се случват. Дори и опозицията не иска властта в този момент”, смята социологът Евелина Славкова.