Османи счита френското предложение за последния влак към ЕС

02 Юли 2022 08:33

Министерството на външните работи на Северна Македония официално предлага на правителството да приеме предложението на Европейския съюз (ЕС) за продължаване по пътя към евроинтеграцията.

Това заяви министърът на външните работи Буяр Османи пред "Телма".

Проведените в петък многобройни консултации протичат в положителна атмосфера и френското предложение се анализира в детайли, увери той.

Днес стана ясно, че предложението може да бъде прието от правителството по предложение на МВнР и без разглеждане от народните представители.

"Различни групи и лица се фокусират върху съществени въпроси, които са важни за гражданите и за бъдещия преговорен процес: македонският език ще стане официален език на ЕС, ясно формулирано и без каквито и да било забележки или обяснения, посочени в преговорната рамка; протоколът, както и частта, която се отнася до исторически въпроси, остават в сферата на двустранните отношения и не са част от Преговорната рамка; одобрението на това предложение ще означава провеждане на първата междуправителствена конференция, започване процеса на преговорите в пълен капацитет - и то незабавно!", написа Османи по-рано в профила си във Фейсбук.

Процесът на консултация, допълва той, продължава между правителството и други институции, заинтересовани групи и широката общественост, след което правителството ще вземе окончателното решение.

 

По време на следобедния брифинг на правителството с журналисти, посветен на новото френско предложение, беше казано, че има възможност след предложение на Министерството на външните работи и консултации с президента на републиката и "други заинтересовани страни в страната", че ще се приеме на правителствено заседание, без да се обсъжда в Събранието.

Самият Османи каза на брифинга, че според него парламентът вече е изразил по отношение на евроинтеграцията.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че е за широки консултации в страната и че парламентът ще се включи в тази посока.

Предложението, както казва Османи, след 17 години позволява на страната да хване последния влак и да стане член на ЕС.

 

Българските позиции бяха, че в ЕС не трябва да има македонски език и че по примера на Сърбия в преговорите с ЕС от глава 35 по отношение на двустранните отношения с Косово трябва да има глава 35 и с Македония, в която всички исторически и двустранни отношения, казва Османи, като прави сравнение с предишното предложение.

"Сега имаме рамка, в която имаме чист македонски език, който става част от ЕС, който става и официален език на ЕС, без прилагателни и добавки. След десетилетия, след като този въпрос беше затворен в ООН, той вече е затворен и в ЕС. Това е голям успех в този процес, ако вземете предвид какви бяха исканията на България", подчертава Османи и каза, че това е и искане на гражданите.

Накрая, както подчерта той, е подписан първият документ с ЕС на македонски език, тоест с Фронтекс, нещо, което България блокира години наред.

 

"Ако кажем "да", рамката се приема веднага и утре може да се проведе първата междуправителствена конференция. ЕС ще каже: Добре дошли в откриването на преговорите за Република Северна Македония и това е изявлението за откриването на конференцията. Преговорите започват така, както са започнали с всички страни", каза още министърът.