Любомир Каримански: Странна е номинацията на финансовия министър Асен Василев за премиер

02 Юли 2022 13:12
Любомир Каримански: Странна е номинацията на финансовия министър Асен Василев за премиер БГНЕС

Когато правителството си отива защото финансовата и икономическата политика не е била устроена да противодейства на кризата, е странно точно финансовият министър Асен Василев да става кандидатура за премиер. Така Любомир Каримански от ИТН коментира пред Нова телевизия номинацията за премиер на Асен Василев, на когото вчера президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент.

Вотът на недоверие беше за икономическата и финансовата политика главно. Ако бяхме направили междуведомствена комисия и бяхме реагирали, нямаше да се стигне до тук, смята Каримански, визирайки падането на кабинета Кирил Петков.

 

Ако имаме същия кабинет с разместени фигури, без ясен комуникационен план, в който егото бъде сложено на първо място, няма да продължим напред, категоричен бе финансистът.

 

Според него проблемите в досегашното управление са неспазените неща в коалиционното споразумение, промяната, която не стана в областта на финансите.

"Не знам дали позицията премиер би подхождала на Асен Василев. Не знам дали министрите от ИТН, които бяха в кабинета "Петков" ще останат и в евентуалния кабинет. Всеки от нас е отговорен да направи всичко възможно да има кабинет в рамките на този мандат на парламента", каза Каримански.

Асен Василев не смята да води разговори като цяло с ИТН, това е по-обезпокоително, каза Каримански.

"Да се поставя категорично и ясно червена линия с ИТН е пресилено, повече от нормалното ми се струва. Не зная защо е нужно да се провокират такъв тип крайности. Да видим какво може да извлечем като урок от сегашната политическа криза и тогава да продължим", призова Каримански и обясни, че предстои на среща на групата да се реши поведението им.

По повод търсената подкрепа от отделни депутати, Каримански припомни, че конструирането на парламента е благодарение на пропорционални листи и пропорционален вот. Ако беше мажоритарен вот, е друго. Имаме групи, нямаме народни представители сами за себе си. Не е нормално от ПП да търсят подкрепа от БСП и от отделни народни представители - означава ли че има единен стандарт. ПГ ще се събере, ще обсъди и ще реши как да действа, обясни депутатът от ИТН.

Запитан дали е бил канен, той каза, че поканата за разговори не зависи от него. Когато поканата стане факт, ще реагираме. Важно е каква конструкция ще бъде избрана. Точките са една рамка, важно е какви са действията, обясни Каримански.

В рамките на този парламент е добре да направим всичко възможно да има втори кабинет, смята Каримански и призна, че са търсили и неговата подкрепа. Бях фиксиран върху бюджета, дори да съм имал пропуснати обаждания, не съм видял, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

"ИТН са събрани хора с различен уникален ДНК код. Ето защо реакциите до този момент за различни неща се гласуват различно", каза Каримански за разностранното поведение на членовете на партията.

 

Относно напускането на Виктория Василева той заяви, че винаги е съветвал колегите си да са верни на себе си и на сърцата си.

По темата за оръжията за Украйна, той каза, че е странно по време на обсъждането и БСП да са били почти съгласни и да казват: "ще намерим начин да решим въпроса за износ на оръжия, но важното е в каква маркетингова опаковка ще го предложим на хората".

Каримански призна, че проектът за актуализация на бюджета е прекроен и затова е получил широка подкрепа.