Лена Бориславова: Говорителите на руската пропаганда у нас получават по 4000 лв. на месец

02 Юли 2022 13:18

Обществени и политически говорители на позицията на Русия в България, които са ковачи на общественото мнение, които участват в дебати и застават с лицата си, често не действат съвсем безплатно. Българските служби разполагат с данни за това още от февруари, от началото на нападението над Украйна, че те получават плащания, включително от руската държава, от 4000 лв. на медец.

Това скандално разкритие направи началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, в ефира на Дарик радио.

Тя уточни, че членове на службите подават информация на политиците, сред въпросните говорители са също политолози, политици, общественици.

"Представете си, че ултиматумът на г-жа Митрофанова не идваше от нея, а от някой друг чужд посланик. Ако идваше от Норвегия, от турския посланик, ако идваше от гръцкия посланик...Дали щяха тези политически сили да реагират по този начин?... Никой посланик няма право на съвременна България да й казва "До 12 часа ще направиш Х или Y", каза още Лена Бориславова.

По думите й не може да Русия да ни обявява за неприятелска държава и да ни спира едностранно договорите, а после да се изненадва от острата българска реакция.

Темите за Македония и Русия се използват не за да се разбере същината на проблема, а за заиграване с погрешните разбирания и страхове на една част от населението, смята тя.

За Кирил Петков и отказа му да е премиер

 

На въпрос дали Кирил Петков не е развял бялото знаме с отказа си да застане начело на нов кабинет Бориславова отговори така:

"Това ще бъде оценка, която времето ще даде... Според мен се изисква много далновидност и много голяма смелост и почтеност, за да предприемеш такъв ход", обясни Бориславова и разкритикува желанието на професионалните политици да останат на всяка цена на сцената.

По думите й биткаджийството също "крие риска да не може да бъде продължено това, което е преборено и извоювано". Предложението за издигането на финансовия министър Асен Василев за премиер е дошло от Кирил Петков.

"Имаме принципа на четирите очи, където Кирил Петков и Асен Василев, рамо до рамо след обратна връзка от парламентарната група ... решават в каква посока да се продължи. Това бе обсъдено на едно много емоционално заседание на ПГ, което продължи над 4 часа. Всеки осъзна какъв исторически избор прави една личност в името група от хора", обясни Бориславова.

Според нея лидерът на БСП Корнелия Нинова не е била фактор във взимането на това решение.

"Г-жа Нинова има своите много ловки политически ходове в защита на електората, който вярва, че подкрепя тези ходове. Но истината е, че личната отговорност за това как се взема това решение е на г-н Кирил Петков", изтъкна Бориславова.

Main Menu