Сергей Лавров: Посолството в София вече не работи нормално, Русия ще отговори реципрочно

04 Юли 2022 16:53

Руското посолство в България вече не може да функционира нормално, Москва ще отвърне реципрочно на действията на София, заяви руският външен министър Сергей Лавров в понеделник, цитиран от ТАСС.

“Що се отнася до фактическото положение на нещата, “на земята”, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, като ги обяви за персона нон грата, те обезпечаваха жизненоважните дейности на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази изцепка, съвършено незаконна, по наша оценка, по оценка на МВнР посолството не е в състояние да работи нормално. На практика вече в този момент. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги с взаимност.” - каза по време на пресконференция Лавров.

Думите на министъра бяха в отговори на въпроса дали може да се говори за закриване на руското посолство в България.

 

“Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има абсолютно открита и еднозначна проамериканска ориентация и е готов да изпълнява всякакви желания на своя суверен. А желанията на суверена е да се убие у българите историческата памет, да се разрушат фундаментите на отношенията ни, които са калени в съвместни борби за независимост и в други ситуации, в т. ч. и в по-новата история. Тази политика на Вашингтон се разпространява не само върху България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, преди всичко на православните народи. Затова тук коментарите са излишни, може би само да добавя, че и в самата България ръководството на тази страна с учудване възприе обявеното от министър-председателя решение, което не се основаваше на процедурите, установени в България за такъв вид резки движения.” - коментира още Сергей Лавров.

Main Menu