Асен Василев още няма 121 гласа

06 Юли 2022 14:44

Продължават разговорите с депутати извън управляващата коалиция за подкрепа за съставянето на ново правителство от "Продължаваме промяната", но все още няма събрана подкрепа от нужните поне 121 народни представители.

Това отговори на въпрос на News.bg след редовното правителствено заседание в сряда финансовият министър и номиниран за премиер Асен Василев. И подчерта - ако не бъде събрана нужната подкрепа, няма да бъде подлаган на гласуване изобщо нов кабинет.

"Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в Народното събрание. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната", посочи той.

"Въобще не е коментиран персонален състав на кабинета", категоричен бе Василев, без да уточнява също и представители на кои партии биха поели освободените от министрите на "Има такъв народ" ведомства - Регионалното министерство, Министерството на вътрешните работи, това на енергетиката и на спорта.

"В момента управленската програма върви на финални консултации с депутатите, които участваха в консултациите за правителството, като очакваме днес по-късно следобед да я направим публична", добави финансовият министър.

Две основни законодателни задачи са заложени да бъдат приети от депутатите преди излизането им в лятна ваканция през август - да се завършат структурните реформи, заложени в коалиционното споразумение, както и приемането на Закона за КПКОНПИ и поставянето на Бойко Рашков начело на антикорупционния орган.