Печат на тази страница

ДБ с искане до ЦИК и жалба до ВАС за електронния подпис

06 Авг 2022 11:13

“Демократична България” отново поведе борба в защита на електронния подпис при подаването на изборни книжа. ДБ атакува разпоредба на Централната избирателна комисия (ЦИК) за документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии (РИК). Според решение на ЦИК от 2 август тези документи се представят саморъчно подписани, без да е необходима нотариална заверка, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Основавайки се на регламент на ЕС от 2014 г., че “правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис”, “Демократична България” оспорва разпоредбата на ЦИК пред самата комисия и пред съда.

В ЦИК ДБ внесе искане комисията да разясни дали “саморъчно подписани” означава, че документите за РИК не могат да бъдат подавани електронно и подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП).

В жалба до Върховния административен съд пък, внесена чрез ЦИК, “Демократична България” моли съдът да отмени разпоредбата на комисията за саморъчния подпис. В жалбата се напомня, че след като на парламентарните избори през ноември миналата година РИК-Стара Загора отказа да регистрира листата на ДБ, защото документите бяха подадени с КЕП, Административен съд Стара Загора отмени отказа на ЦИК да регистрира листите и така потвърди прякото действие на регламентите на ЕС в България.

Искането за тълкуване до ЦИК и жалбата до ВАС са внесени с квалифицирани електронни подписи на съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Main Menu