Теменужка Петкова: Диверсификация, но по модел "Харвард"

12 Авг 2022 11:06
Теменужка Петкова: Диверсификация, но по модел "Харвард" БГНЕС

Ако това е диверсификация на газа, това по някакъв модел на Харвард. Правителството на Кирил Петков показа как не трябва да се прави диверсификация на газа. Toва заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова пред БНТ.

Петкова не може да разбере що за протести са демонстрациите срещу доставката на газ, при положение, че Демократична България били в коалиция с БСП. За какво протестират - да има директни доставки от Газпром през Балканите или да се премахнат посредниците, запита тя.

Има много сериозни аномалии на правителството на Кирил Петков за газовите доставки, които побързали да не изпълнят новите условия на "Газпром" посочи тя и добави, че е трябвало да стартира международен търг за доставката на синьото гориво у нас. Петкова е сигурна, че компетентните органи ще се занимаят с това защо Булгаргаз преотстъпи правата си да осигури природния газ на България, на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на природен газ у нас.

Правителството на Петков трябвало да резервира слотовете и капацитет, за да може да се гарантира доставката на газ, уточни Петкова.

Според Теменужка Петкова трябвало да се направи опит да се продължи договора с "Газпром". От ГЕРБ са на мнение, че трябва да бъде направена 100% диверсификация на доставките на газ от различни източници по различни маршрути.

По отношение на интерконектора с Гърция, Петкова обясни, че ГЕРБ са оставили на правителството на Кирил Петков готов инфраструктурен проект. Правителството на Кирил Петков се провали с довършването на интерконектора с Гърция, посочи тя.

"Петков завъртя един кран, но какво потече по този кран никой не разбра. Интерконекторът с Гърция ще даде възможност да се направи реална диверсификация на източника на природен газ. Така ще можем да получаваме природен газ от Азербайджан", изтъкна Петкова.

ГЕРБ отиват на предсрочните избори, за да поискат от гражданите вот на доверие за управление.

Main Menu