Борисов: Стотици милиони изсмукаха Василев и Петков от държавата при действащ договор с „Газпром”

15 Авг 2022 14:07

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново коментира газовата криза по време на посещението си в Кюстендил в обновения храм „Успение Богородично”, който отбелязва днес патронния си празник.

„Асен Василев и Кирил Петков с посредниците си от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони, при действащ договор с „Газпром”. Изсмукаха чрез посредниците си огромни пари. ДБ, които са честни хора се подведоха и направиха „стонтанни протести”. Много хитро Асен Василев вчера се възползва, като каза какво лошо е, ако „Газпром” даде евтин газ. Ама чакайте! 6 месеца по толкова много пари, близо 150 млн. на месец открадна чрез посредниците, да купувате синьо гориво от „Газпром”. Просто ако и този път българите са наивни и Господ няма да ги спаси”, заяви Бойко Борисов.

„Спряха договор с „Газпром”, но това беше изгодно за монополиста, защото вместо да продава газа за 260 лева, онзи ден на търга е на 321 лева. Те си взимат парите. Василев и Петков с „хайдуците” около тях са се облагодетелствали с милиони. За 6 месеца Ви измамиха. Служебният кабинет даде заем, за да изкупят руския газ. Да си напълнят гушите. Асен Василев видя, че икономиката изнемогва и каза, че нямало лошо да докарат газ в „Чирен”. Сега ДБ дали ще излязат на протест пред президенството или пред ПП”, попита лидерът на ГЕРБ.

„Не случайно Асен Василев вчера каза, че имали „идеологически противоречия” с ДБ. В момента е заключителната фаза на Кирил и Асен да откраднат милиард. Второ - кражбата ще продължи и догодина. Форсмажорните обстоятелства „Газпром” ще ги докаже.

За месеците, в които ние сме изкупили същия този руски газ чрез посредниците на 60% по-скъпа цена, вие, журналистите, тиражирахте Лена Бориславова „Четири пъти по-евтин газ”. Защо не тиражирате сега това? Не сте ли виновни, че не проверихте? Всички сме виновни, че допуснахме тези измамници да ни ограбят”, убеден е Борисов. По думите му с този форсмажорен договор „Газпром” ще ни осъди за около 800 милиона евро.

„Единственото правилно решение тука е - 100% диверсификация от русия монополист. ГЕРБ сме категорични за това. Има сто начина да се докара газ. Стига държавата да не продължава да налива милиарди за посредници. Тази газ, която сме платили да ни я разсрочат до март или април, за да не платим двойно. Вярвам, че здравият разум ще се върне на тези избори”.

Той допълни, че умолява Радев да разпореди на премиера и финансовия си министър да направи тригодишна рамкова прогноза за финансите на тази държава: „Само за догодина, по мои груби сметки, при нула капиталови разходи няма да им стигнат 5 милиарда. Плюс тези, които сега дадоха заем - 6. Плюс тези, които още ги няма по Плана за възстановяване. Коалициите нямат значение. Тук става въпрос дали държавата може да бъде извадена от хаоса и разрухата”.

Борисов разкритикува журналистите защо той е бил „разсипан от въпроси за Мата Хари”, а никой не е попитал Петков - „Пипа ли парапета или не?”.

„Няма по-нормално началникът на кабинета да те хване за ръката, когато са те уволнили след шест месеца твоите коалиционни партньори. Нормално е тогава да ти държат ръката. Това не е никакъв проблем. Другото е проблем. И затова не питате”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че обстановката е шизофренна – „Петков казва, че Радев проявява реваншизъм. За човекът, който го направи министър. Той вдъхна „божия дух” да станат партия”, добави той и заяви, че хората имат 2 месеца да се уверят до край.

„Уж сме бедни, а сме най-добрите платци. Взеха ги от данъците Ви, за да ги дадат на дъщерните фирми на „Газпром”.

Борисов се пошегува, че „ако ПП-тата махнат Кирил и Асен, стават много приятна партия и можем да се коалират с тях. Ако ДБ махнат някой, ако БСП махнат някой... Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма. А къде са милионите, къде са магистралите? Защо не ги питате? Защо не показахте ГЕРБ как строи?! Една мантинела не са сложили, изтрепаха се хората”, продължи Бойко Борисов.

Той даде положителна оценка на реакцията на властите по повод вчерашната катастрофа на АМ „Тракия”. В заключение той пожела честит празник на всички българи и Богородица да пази всчики, събрали се в храма за днешния празник.

Main Menu