Пет линейки с децата от катастрофиралия автобус потеглиха към ГКПП "Калотина"

15 Авг 2022 17:04

Пет линейки с децата от катастрофиралия автобус потеглиха от Стара Загора към ГКПП-Калотина. Те взеха седем деца - четири момичета и две момчета. Шестима души остават за лечение в болницата в града. По-рано две от ранените деца бяха изпратени с линейка на ЦСМП - София в "Пирогов" в 10.00 часа.

На ГКПП "Калотина" е осигурен специален "зелен" коридор от "Гранична полиция", през който да преминат линейките с ранените деца и възрастни от катастрофата на АМ „Тракия”, пътуващи към Сърбия. Така те няма да се налага да чакат на дългите опашки от коли и тирове.

Линейките се очакват от сръбски спешни медици, както и от сръбския министър на здравеопазването. Очаква се да пристигнат около 18 часа.

По-рано през деня българският служебен министър на отбраната обяви, че са приведени в готовност и хеликоптери за медицинска евакуация, както и военен самолет "Спартан", в случай че това се наложи.

Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "проф. Стоян Киркович" съобщи, че в клиниката по реанимация остават двама мъже - единият с ампутирана подбедрица, а другият - с фрактура на дясна предмишница, информира Нова ТВ.

В детска хирургия остават три деца с майка си.