Таско Ерменков с мрачна прогноза за руския газ

16 Авг 2022 22:29

„Ако ние продължавахме да получаваме газ от „Газпром“, щяхме да плащаме 130 евро на мегаватчас, а не 152. В момента втечненият газ е около 185 евро на мегаватчас, а на борсата е над 210. И още едно число, което е много показателно – Унгария, въз основа на дългосрочния си договор с „Газпром“, получава газа за малко над 50 евро на мегаватчас“. Това заяви енергийният експерт и член на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

„Когато политизираме нещата с газа, а не се водим от икономическия интерес на държавата – нещата винаги се объркват. Другият парадокс е, че вкарваме руски газ, само че плащаме на посредници”, добави той.

Ерменков призова служебното правителство да ускори своите действия по отношение на „Газпром“ и да не ги слага на последно място.

„Ние нямаме много голям избор по отношение доставките на газ. Трябва да решим дали ще купуваме газ на спотови цени и ще плащаме безумни пари, или ще седнем най-накрая както индустрията и всеки нормален човек иска, да потърсим там, където газът е най-евтин“, посочи социалистът.

„Първото нещо, което трябва да направим, е да си уредим отношенията с „Газпром“, защото продължавайки с тази политика, има риск в края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили. Има начин, по който трябва да се съобразяваме както с интересите на "Булгаргаз", така и с тези на „Газпром“ като руска фирма. Това, което е много важно, е, че в момента по договора, освен формата на плащане, нищо друго не се променя – нито стойност, нито количества“, обобщи Таско Ерменков ситуацията с доставките на синьо гориво у нас.