Откриха нов храм на Перперикон

17 Авг 2022 15:24

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. На места зидовете са оцелели до почти 3 м височина, което прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът.

Според проф. Овчаров, вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4 век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. От своя страна специалистът по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си в България.

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф. Овчаров и призова служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г.

Досега е разкрита източната страна на сградата, като в нея се очертават два периода - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са извършвани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, в началото на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров.