И домакинствата, и държавата да затягат коланите

03 Сеп 2022 11:16

Тръгваме нашироко. Правим задължения, които се покачват, а през 2025 г. те ще се плашещи. В момента трябва да се прави обратното - както домакинствата стягат коланите, така и държавата трябва да се поприбере. Това заяви пред bTV икономистът Кузман Илиев.

По негови думи редовното правителство е заложило големи социални разходи.

Той подчерта, че в най-тежката енергийна криза трябва да знаем какво имаме и припомни, че шистовата революция е направила американците енергийно независими.

"Парадоксално - в Германия не могат да си позволят да си отопляват басейните, но ние можем да си го позволим. Ние не направихме енергиен холокост. Ние не затворихме въглищните си централи, а в Германия сега започват отново да ги отварят", отбеляза Илиев.

Икономистът Стойне Василев се съгласи, че няма нищо лошо малко да се затегнат коланите.

"Трябва малко да се оптимизира семейният бюджет, да се види къде отиват разходите. Ако цената на газа не зависи от нас, то бюджетът ни зависи от нас", изтъкна той.

По негови думи кризите носят и нещо позитивно.

"Трябва да разберем, че не всичко, което хвърчи, се яде. Ако не можем да си позволим кредит, не е нужно да купуваме имоти. Много хора, особено в големите градове, купуват имоти, които седят празни", посочи икономистът.

Main Menu