Искаме изтребители от Франция и Швеция да пазят небето ни

16 Сеп 2022 16:33

България ще обсъди с Франция и Швеция вариантите за използване на изтребителна авиация до идването на първите Ф-16 през 2025 година. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни пред БНР, че за сега се водят разговори.

Разговорите с френската делегация са днес, а с шведската - във вторник, обясни Димитър Стоянов.

"Засега идеята е "Мираж - 2000-5", който е един добър самолет, и беше свален от експлоатация във Франция само преди месец-месец и половина. Шведската очакваме да дойде на 20-ти септември и очакваме все още отговори от САЩ и от Израел. Алтернатива друг да дойде вместо нас да пази не искам даже и да помислям, че има".

Въпросът стана важен, след като стана ясно, че доставката на Ф-16 ще се забави до 2025-та година, а ресурсът на сега използваните МиГ-29 е до 2023-та година.

Димитър Стоянов каза, че България ще купи два двигателя за миговете и шест ще бъдат ремонтирани в Полша, за да може да бъде удължен ресурсът им.

"Ресурс в момента имаме до средата на 2023-та, но при силно ограничена летателна дейност. За мен е много обезпокоително. Целта е да се вземат двигатели, да се монтират на самолети МиГ-29, да осигурим в срок - до края на 2023-та носенето на бойното дежурство, изпълнението на задачата по "Еър полисинг". Имаме пари. Над 40 милиона са заделени".

Main Menu