Министър Стоянов: Нямаме информация за мобилизирани българи в Русия

23 Сеп 2022 14:15

Както знаете, Консултативен съвет по национална сигурност може да бъде свикан при работещо Народно събрание. Може да бъде свикан Съвет по национална сигурност към Министерски съвет, но засега няма такива индикации. Още повече, мобилизацията е дълъг процес, не е от днес за утре, не е просто да облечеш цивилен гражданин в униформа и да му дадеш оръжие. Има време за подготовка за сформиране на съответното формирование, формирането му и чак тогава да отиде да изпълнява съответната му задача. Това коментира в изявление пред медиите министъра на отбраната Димитър Стоянов.

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилихме наблюдението в източната част на страната. Армията е и на границата, и в Каравелово. Армията е там, където трябва да бъде”, заяви Стоянов, цитиран от novini.bg.

 

Стоянов заяви, че към Министерство на отбраната няма предоставена информация за мобилизирани българи в Русия, като допълни, че това е работа на МВнР.

Няма необходимост от проверки, българската армия си върши ежедневната дейност, според министъра.
На въпрос относно ситуацията по границите ни, той заяви: „Последните дни няма натиск. Това се получава не само благодарение на засиленото присъствие на армията, гранична полиция, но и усиленото присъствие на турската жандармерия, оказваща помощ по отношение на намаляване на натиска по нашата граница. Това, което беше с бежанците в Черно море, е нечесто случващо се, нямам спомен да са провеждани такива акции, защото е рисково.”

„Страната ни е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Санкциите към Русия ще бъдат подкрепени”, каза още той.

Main Menu