Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ

27 Сеп 2022 11:15

"Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества", заяви в "Денят започва" по БНТ, служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че има сериозен интерес към търговете.

Той подчерта, че режим на тока не се задава.

"Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме. Не очакваме пренатоварване, няма рискове. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е допълнителен разход", отбеляза Росен Христов.

Росен Христов коментира, че днес би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

"Или утре най-късно, от КЕВР са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване. Системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я коментирам, защото е конфиденциална, но е много конкурентна, по-ниска от сега", каза енергийният министър.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от "Газпром" няма конкретен отговор на българските искания.

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", допълни Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

"Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа", добави Росен Христов.

По думите му в момента се разработва законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство,, който да включва компенсации и за газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена. Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират да бъдат такива, които реално употребяват", каза още Росен Христов.

Main Menu