България обеща зимни облекла за украинската армия

28 Сеп 2022 22:22

Възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна бяха обсъдени на среща на министъра на отбраната Димитър Стоянов с посланика на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на обраната.

„Министерството на отбраната се включва в оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна. Предоставяме дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи“, посочи министър Стоянов. Инициирана е процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла за украинската армия, заяви още министърът на отбраната.

Н.Пр. Виталий Москаленко изказа благодарност на министър Стоянов за настаняването на украински граждани в почивни станции на военното ведомство. „Министерството на отбраната продължава да се грижи за украински граждани, потърсили спасение в България. Към днешна дата в две почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 214 души, от които 161 възрастни и 53 деца до 13 години“, посочи министър Стоянов.

В разговорите бе подчертан и приносът на България към Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи. Обсъдени бяха възможности за продължаване на ангажимента на страната ни за възстановяването и рехабилитацията на украинските военнослужещи в рамките на Доверителния фонд на Алианса.

На срещата присъстваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.

Main Menu