Първан Симеонов: Правителството ще е компромисно. Ако въобще има правителство

03 Окт 2022 16:56

Твърди се, че на вчерашните парламентарни избори избирателната активност е най-ниската за последните 32 години. А вярно ли е, сигурни ли сме в това?

Това съмнение изрази пред Радио София изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

И обясни повода за провокативния си въпрос – ако зад 1 процент са 25 000 гласа, значи се разпределят 2,5 милиона бюлетини.

"Добавете около 90 хиляди "Не подкрепям никого" и някакъв брой недействителни. Стигаме до 2 600 000, а това е много близа до активността от предните избори, а тогава бяха парламентарни и президентски. Да, активността е ниска, но предвидимо ниска."

Според Симеонов слабата активност на електората е била очаквана, защото този път няма нов проект, който да увлече гласоподавателите. Освен това в условията на криза, война и т.н. избирателите са отнесоха доста предпазливо.

"Това беше вот без експерименти, без авантюра. Всеки си припозна своята ниша."

По думите на социолога нямаше вълна към някоя партия. Намалели са гласовете от младите хора. Може би единствено ДПС "са ОК с резултата си". Почти всички други са разочаровани. От "Възраждане" са сред най-прогресиращите играчи. Удвояват гласовете си, но не са доволни. може би част от тях наистина си вярваха, че са първа сила. От "Продължаваме промяната" казват сякаш миналия път ние бихме с малко, този път нас ни биха с малко.

"Не е точно така. Те губят около 140 хиляди гласа. Съдбата на ИТН е показателна какво може да се случи на ПП. Но е факт, че ПП е жива и здрава."

Гласуването в чужбина е протестно по принцип. Обикновено там са млади или сърдити хора, насочващи се към нови проекти. Тези избори не правят изключение.
Наличието на повече парламентарни актьори дава пространство за повече маневри. Ако има правителство, то ще е правителство на компромиси, изтъкна Първан Симеонов.

Main Menu