Печат на тази страница

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година

21 Ное 2022 11:05

Президентът Румен Радев провежда консултации с "Демократична България" на "Дондуков" 2.

"Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии", посочи Румен Радев, цитиран от БНТ.

В началото на разговорите държавният глава отбеляза, че няма малки и големи партии, защото отговорността за съставяне на работещо правителство е обща.

Румен Радев настоя, че на последните предсрочни избори българските граждани са дали така своя вот, че не са посочили ясно кой да управлява и затова е нужно да се търсят компромиси.

"Това прави усилията за излъчване на мнозинството, за консолидиране на тези усилия, за разрешаването на важните проблеми, един труден, но не нерешим въпрос", посочи президентът, цитиран от БНР.

"Следя със загриженост, това, което се случва в парламента и ми се струва, че не това очакват българите. Очакваме консолидации по приоритети, но това не се случва и се отива в друга посока - на чертаене на нови разделителни линии", допълни държавният глава и се обърна към демократите с въпросите: Как те виждат преговорите за съставяне на правителство и как може да се окаже военна помощ на Украйна, без ние да имаме ново и модерно въоръжение.

 

"Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим", допълни Радев.

"Ние много ясно сме казали трите приоритета - съдебната реформа, въпросите на сигурността, с оглед на конфликта в Украйна, и на трето място един разумен икономически курс, който се грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и същевременно с разбирането, че излизането от инфлационния процес е създаване на конкуретнспособност и инвестиции“, отвърна на първия въпрос лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него големият залог е дали политическите сили са си извели поука от изминалите месеци и могат ли да водят диалог.

Иванов настоя, че не е "добър знак" арогантно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

По повод военната помощ за Украйна той опонира на президента Румен Радев, че военната помощ ни въвлича във войната: "Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност... Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион", добави той.

Според него е било важно да дадем политически знак, а именно решението на НС за изпращане на оръжие на Киев.

 

"Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна", добави Христо Иванов.

"Най-важният ни ангажимент към Алианса е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности, напомни обаче Румен Радев. Вие казват: Ние даваме оръжие на Украйна, получаваме НАТО-вско. Как си го представяте?", попита той.

"Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламента", коментира Христо Иванов и продължи: "Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да предоставите информация за това".

"Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции", отвърна му президентът и на свой ред попита какво е направило правителството с участието на ДБ за модернизацията на армията ни.

Досега държавният глава проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с "Продължаваме Промяната", както и с ДПС. Разговор имаше и с групата на "Възраждане" и с "БСП за България".

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата докрай и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu