Татяна Дончева: Новият левоцентристки проект трябва да е алтернатива на БСП

24 Ное 2022 22:11

Новият лявоцентристкият проект трябва да бъде организационно готов да участва в изборите през март", заяви в интервю за подкаста "Първа точка" на "Капитал" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

На 23 ноември в интервю за "Труд News" Костадин Паскалев, който в момента е член на Националния съвет на БСП, обяви, че на 29 ноември в НДК ще има среща, на която ще се обсъжда възможността за създаването на нов ляв проект. На срещата са поканени лидерите на политическите партии, създадени от личности, излезли от БСП. Сред поканените е и Татяна Дончева като лидер на "Движение 21".

"Създаването на нов лявоцентристки проект не може да бъде поставено в зависимост от процеса в БСП. Създаването на този проект трябва да бъде нещо ново, което да се бори за алтернатива, а това означава алтернатива на лицата, на политическия курс, на програмата", подчерта Дончева и заяви, че от "Движение 21" искат се водят първо неформални и непублични разговори, на които да се прецени кои от старите и добре познати лица в тези партии "имат остатъчен обществен авторитет и биха допринесли".

Тя неколкократно подчерта, че този проект трябва да е готов за участие в предсрочните парламентарни избори, ако те са през март. "Лявоцентристкият проект трябва да бъде нов, не коалиция от познати субекти, закачени към БСП. Той трябва да бъде организационно готов да участва в парламентарните избори през март, дори и за да направят хората генерална репетиция за местните избори. Ние трябва да се стремим към създаването на единен субект, а не към коалиция. Коалицията ще бъде временен, първоначален, технически етап", коментира тя.

Според Дончева е по-вероятно да не се състави правителство в рамките на този парламент, отколкото да се състави. Тя обаче не изключи все пак възможността за общи действия на БСП и ГЕРБ. "Корнелия Нинова ще направи и невъзможното, за да се закачи за правителство, за да може тя да има думата за назначаване на хора и да спре възможностите на служебното правителство да работят с нейните противници вътре в партията", смята Дончева. "Корнелия Нинова има многостранен интерес от заиграването с ГЕРБ за собственото си оцеляване, но това би занулило БСП", коментира тя. По-думите ѝ Кирил Добрев, който от години открито критикува Нинова за действията ѝ в БСП, сега е "получил голям картбланш от президента да излъчва хора".

Main Menu