Атанас Запрянов: Имаме боеприпаси с изтичащи срокове

28 Ное 2022 10:59

България разполага с военни резерви и запас, които не са нарушавани, но има боеприпаси, на които им изтичат сроковете. Това заяви бившият заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов пред БиТиВи.

Трябва да избираме или да ги изпратим, или да ги държим още няколко години и след това да мислим къде да ги унищожаваме, добави той. Припомняме, че след като Народното събрание гласува България да окаже военна помощ на Украйна, служебният министър Димитър Стоянов заяви, че ще направи анализ на възможностите. Очакваше се миналата седмица това вече да се е случило.

Атанас Запрянов оцени договора за вторите осем F-16 е много добър, а офертата като много изгодна. Много скъп разход ще е закупуването на междинен самолет. Трябва да се направи всичко възможно МиГ-овете да продължат да работят, коментира той.

Ако се спре военната помощ, Украйна няма да бъде в състояние да се отбранява. Украйна се нуждае ежедневно от такава помощ, за да бъде съпротивата й успешна.

По думите му зимно време интензивността на бойните действия намаляват, но предстои да се види дали това ще се случи и в тази война. Това че Русия използва стари ракети е сигнал за дефицит, но руската военна индустрия не е подложена на удари, както украинската, и руснаците имат способности да произвеждат известни количества ракети, посочи Запрянов.

Main Menu