Политолог: Президентът започна открита война с ПП

06 Дек 2022 19:20

Наблюдаваме много странна метаморфоза на президента, който даде път на Асен Василев и Кирил Петков в политиката. Сега изведнъж виждаме един остър и критичен тон, който не става ясно на какво се базира. Не става ясно какви са греховете на тази нова партия, която се оказа, че го е излъгала. Той трябва да е по-конкретен. Това, което виждаме от вчера е открита война. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз по повод номинацията на ГЕРБ за премиер в лицето на неврохирурга проф. Николай Габровски.

„Вчера се случи нещо друго – Продължаваме промяната (ПП) внесоха сигнал до ДАНС за действия на шефа на БАБХ и той бе освободен. Тази тема не се коментира в публичното пространство и има ли връзка със сигнала“, пита се той.

Блокирането на страната ни за Шенген

„Виждаме поредица от действия в тази посока. В България има много натрупани проблеми в имиджов план. Технически сме готови за Шенген от 2011 г., но сме блокирани. Трябва да си дадем сметка, че става дума за системни проблеми“, посочи Любенов.

„Имаше подкрепа за ПП миналата година. Напреженията тръгнаха от началото на годината и те бяха свързани с промените в „Булгаргаз“. Тогава дойдоха първите упреци от президента. Явно е искал да има по-сериозно влияние в кабинета „Петков“. Очевидни са амбициите на Румен Радев да има по-голямо влияние върху българския политически процес“, обясни политологът.

Ще има ли нов кабинет?

 

„Шансовете клонят към нула. Вчера в последния момент, театрално бе представен кандидатът за министър-председател. Най-малкото можеше кандидатът да бъде обсъден с потенциалните коалиционни партньори. Не виждам шанс за реализиране на първия мандат. Вероятно това е разиграване на тип експертен кабинет, което е и загрявка за третия мандат. Ако няма предварителна подкрепа за правителство, опитът да се снесе няма да събере повече от депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС“, прогнозира политическият анализатор.

„Кабинет с третия мандат може да се състави в зависимост от това на кой бъде предоставен. Ако се връчи на БСП това ще бъде обричане на неуспех. Ако е на Стефан Янев, е възможно някакво правителство във формат „хартиена коалиция“, но то няма да може да извърши реформи. Има опасност да влезем в спирала от избори. Трябва самите партии да преосмислят своето поведение, за да станат приемливи партньори за други партии“, каза още доц. Милен Любенов.

Main Menu