Размяна на остри реплики между ГЕРБ и ПП в "Референдум"

06 Дек 2022 23:29

Депутатите Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", Иван Ченчев от "БСП за България", Владислав Панев от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане" дебатираха има ли изход от кризата и политическите трусове и ще се стигне ли до съставяне на правителство в предаването "Референдум" по БНТ.

Депутатите коментираха казуса с Шенген и отказът на Нидерландия и Австрия да дадат зелена светлина на страната ни.

"Преходът към Шенген е динамичен процес. Нидерландия на практика раздели България и Румъния от този процес. Смятам, че това се дължи на отслабната позиция на България в Европейския съюз в последните години", заяви Тома Биков.

Европа не е сляпа и вижда пробитите български граници, отвърна Венко Сабрутев. "Вижда Капитан Андреево, вижда и Росенец. В последните дни стана ясно, че българската граница може да бъде премината за 50 евро. Докато нашата граница не е наша граница, няма да ни приемат в Шенген", отбеляза Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

„Единственото, което направихте на Капитан Андреево беше да спрете една лаборатория за портокали“, упрекна го Биков.

Според Цончо Ганев в момента наблюдаваме поредното лицемерие на Брюксел.

"От една страна искат да влезем в еврозоната, от друга - не искат да ни пуснат в Шенген. Недопускането ни в Шенген е заради десетилетия на корупция. Ние от "Възраждане" сме категорично против влизането на България в Шенген", обясни той.

Цинично е това, което се случи по отношение на Шенген, заяви Иван Ченчев.

"Българската държава сама инициира две проверки от Европейската комисия тук. Те завършиха с положителен доклад. Нидерландия дори не искаше да погледне фактите от тези доклади. Имало е и една последна проверка, направена от австрийския посланик тук, явно не е взета под внимание", каза той.

Ченчев заяви още, че щом България е външна граница, Европейският съюз би трябвало да изпрати допълнително подкрепление.

Шенген е важен не само, за да можем да минаваме през летищата до Западна Европа без граничен контрол, отбеляза Владислав Панев. "И за да могат нашите стоки да могат да стигат безпрепятствено, без да чакат опашки от тирове по границите. Хубаво е ние да засилим граничния си контрол и да променим правосъдната система, не заради Нидерландия и Австрия, а за наше лично удобство", добави той.

Правителството, независимо служебно или редовно, трябва да внесе адекватен бюджет за охрана на българската граница и за други кризисни мерки, заяви Иван Ченчев.

Бюджет и законодателни инициативи в парламента

"До Нова година този парламент ще е приел повече нови закони, отколкото предишното правителство за осем месеца", заяви Тома Биков. За да се внесе бюджет обаче, трябва да се знае кое мнозинство носи отговорност за него, посочи той. „Ако това правителство беше останало, в момента щеше да е абсолютна трагедия“, обърна се Биков към опонента си от ПП.

"Липсата на нов държавен бюджет е изключително сериозен проблем, заради него половината българи ще обеднеят", посочи Венко Сабрутев. По думите му вина за това има служебният кабинет.

Иван Ченчев също критикува правителството заради орязването на социалните добавки.

Цончо Ганев коментира, че дори да не се приемат социалните мерки на БСП, през следващата година ще имаме 16 млрд. лв. нов дълг. "Служебният финансов министър от парламентарната трибуна даде много ясни и точни цифри, че е заварил един пробит бюджет, с огромни дългове и пропуснати ползи".

Венко Сабрутев опонира на Ганев и го призова да види публикуваните от финансовото министерство данни.

При липсата на ясно парламентарно мнозинство се предлагат всякакви разходи, без да има насрещни приходи - това е предизборен популизъм, смята Владислав Панев.

Сабрутев коментира, че се забелязва сходството в позициите на президента и ГЕРБ. „Вижда се единомислие между президента и ГЕРБ. Единият започва да казва нещо, другите го довършват“, посочи политикът.

Тома Биков не се съгласи и припомни: „Вдигнатата ръка създаде Кирил и Асен. Вие нямате ли самокритичност, за да осъзнаете, че всички се отдръпват от вас. Останахте само с ДБ“.

На финала на разговора Венко Сабрутев каза, че на България ѝ е нужно устойчиво, реформаторско управление, така че страната да тръгне в правилната посока.

Според данните от допитването, представено в предаването, 59% от анкетираните смятат, че има по-голям шанс за съставяне на правителство с участието на авторитетни експерти. 28 на 100 от участниците в проучването вярват, че нов кабинет е по-вероятно да има, ако в него участват политически фигури. Най-малък е дялът на хората, които нямат мнение по въпроса - 13% от запитаните. 58% от българите смятат, че икономическата криза ще се задълбочи, докато само 34% очакват подобряване на ситуацията.

Main Menu