15 ВиК дружества ще получат по-малко от исканото увеличение на цените

07 Дек 2022 16:10

15 регионални ВиК оператора ще получат през 2023 г. по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За шест от тези дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални дружества пък се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора.

Това се предвижда е доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и проект за промяна на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г, разгледани на открито заседание и обществено обсъждане на 6 декември, съобщиха от регулатора.

По закон след третата и след петата година от приемането на бизнес плановете на ВиК дружествата КЕВР трябва да ги актуализира утвърдените тях цени на услугите за следващата година, като отчита инфлацията и изпълнението на заложеното в плановете. В края на 2020 г. комисията е отчела степента на изпълнение на одобрените бизнес планове след третата година на регулаторен период 2017-2021 г. и е изменила одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. Със сегашната процедура регулаторът отчита изпълнението на одобрените бизнес планове през останалите две години от предишния регулаторен период - 2020 г. и 2021 г. През 2022 г. е извършен цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2020-2021 г. При промяната на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в техните бизнес планове, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

 

КЕВР контролира изпълнението на параметрите в бизнес плановете, тъй като в тях е заложен ангажиментът клиентите да получават качествена услуга срещу определената цена. Всяко неизпълнение на показателите от бизнес плана е нарушение на този ангажимент и води до съответната промяна в цената.

Предлаганите промени на цените за 2023 г. са според актуалната индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. ВиК операторите, които са поели в бизнес плановете си конкретни ангажименти, но качеството на услугите им е влошено и обещаните инвестиции не са изпълнени, се санкционират и се намаляват одобрените им цени за 2023 г. За дружествата, които са доказали високо изпълнение на заложените цели, одобрените цени се увеличават.

Main Menu