МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите

08 Дек 2017 20:20

Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и е в ъв вреда за пациентите.

 

Това се казва в официална позиция на Министерството на здравеопазването, след като по-рано днес президентът Румен Радев наложи вето на текстовете заради мораториума за нови оригинални лекарства. 

 

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение”, пишат от МЗ.

 

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на здравната каза за следващата година, тъй като касата няма да плаща за определени лекарствени продукти през 2018 година. 

Държавният глава смята, че с настоящия закон не са намерени най-удачните решения, с които спрведливо да се разпределят средствата.

 

Според МЗ обаче именно в сегашния вид на сметката на НЗОК за догодина е „намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи”. 

 

От ведомството в посочват, че всеки закон „при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание”. 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu