Борисов: Почитаме паметта на всички воини, загинали за свободата на България

03 Мар 2018 13:31

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна, в които отбелязва благодарността на българската държава и българския народ за участието на техни сънародници в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

 

“По случай честването на 140 години от Освобождението и Националния празник на Република България 3 март си спомняме с дълбока признателност и отдаваме почит към паметта на всички воини, загинали за свободата на България”, посочва българският министър-председател.

 

Той подчертава, че страната ни високо цени историческите връзки и традиционното сътрудничество през годините с държавите, чиито представители са участвали в нейното освобождение. Борисов изразява увереността си, че сътрудничеството и ползотворните контакти с тях ще продължат да се развиват в дух на приятелство, в името на добруването на хората.

 

В телефонен разговор с президента на Финландия Саули Нийнистьо министър-председателят Бойко Борисов изрази признателността на българския народ и за финландското участие в освобождението на страната ни през 1878 г., съобщиха още от пресслужбата на Министерски съвет.

 

"България няма да забрави 900-те финландски воини, участвали в Руско-турската освободителна война, нито техният героизъм, проявен в най-важните за хода на бойните действия сражения", казал Борисов.

Президентът Нийнистьо е поздравил премиера Борисов за Националния празник. Той е разказал, че най-известният военен марш в страната е посветен на Руско-турската освободителна война и всеки финландец го знае.

 

В разговора двамата лидери са подчертали добрите отношения между България и Финландия. Президентът Нийнистьо е поздравил българския министър-председател и правителството за успешното водене на Председателството на Съвета на ЕС и е приветствал фокуса, който се поставя върху развитието на Западните Балкани.

Main Menu