358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия, 175 000 оръжия са собственост на ловци

08 Мар 2018 20:43

358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия у нас, собственост на граждани. Това заяви пред БНР инспекторът в служба Контрол на общоопасните средства в Националната полиция Иван Джерахов.

Огнестрелните оръжия, които са регистрирани за самоотбрана, са 124 хиляди. Близо 175 хиляди оръжия са собственост на ловци.

 

В България 208 хиляди души имат разрешение за носене на оръжие. Отделно в страната има малко над 35 хиляди регистрирани огнестрелни оръжия, собственост на юридически лица.

 

През последната седмица въпросът със неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита. 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu