Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

09 Мар 2018 19:18

Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен акт. В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си постижения.

 

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на еврейски организации от България и Израел, съобщиха от Президентството.

 

"Този знак, безпрецедентен в историята на Европа, обедини политици и държавници, интелектуалци, духовници и обикновени хора, да застанат в защита на своите съотечественици българските евреи", заяви още президентът.

 

Държавният глава подчерта, че това не е случайно, защото българските евреи винаги са били важна и неделима част от българското общество и в челните редици на обществения живот, в изкуството, културата и науката.

 

"Това завинаги ще остане една от най-светлите страници в нашата история, събитие, с което ние се гордеем", добави Румен Радев.

 

Спасените български евреи имат важен принос в изграждането на Държавата Израел, припомни още Румен Радев.

 

"България беше единствената малка страна, която се опълчи срещу големия нацизъм и каза "не". Нито една от страните в Европа и на Балканския полуостров не направи това, което направи българският народ, и като казвам български народ включвам всички - народът, свещениците, управата, даже и царят, който не подписа указа за нашето изпращане. Това беше акт, който трябва да се споменава, както казах и днес на освещаването на паметника, всяка година и навсякъде, за да се знае какво е направила България", заявиха представители на еврейските организации.

 

Отправено беше и предложение спасяването на българските евреи през Втората световна война да се изучава в учебните програми на българските училища, а българските ученици да посещават паметника на спасяването на еврейската общност в град София. 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu