Радев сезира КС за частната охрана на населени места

12 Мар 2018 16:23

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които позволяват кметове да се договарят с фирми.

Държавният глава е отправил искане за установяване на противоконституционност на разпоредбите, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност. Според него те противоречат на Конституцията. 

 

В мотивите си Радев посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт. 

 

„Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЗЧОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва президентът в обръщението си към КС. 

 

Той подчертава, че Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава. 

 

И изтъква, че в ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона. Такова изискване въвеждат чл. 116, ал. 1 от Конституцията, чл. 9 ал. 1 от Закона за политическите партии и чл. 146, ал. 3 от Закона за МВР. 

 

„Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност“, аргументира се още Радев. 

 

Сред мотивите му са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението, както и ограничаването на конституционната защита за гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица, поставяйки охраната във формата на частната охранителна дейност.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu