Какви са очакванията към срещата ЕС - Западни Балкани

17 Май 2018 07:49

София е домакин на срещата на върха „ЕС –Западни Балкани”  - най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерската среща е посветена на европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани – основен приоритет на българското председателство.

 

 

Срещата на върха, посветена на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани  - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово, е първата по рода си от 15 години насам.

 

Тя събира държавните и правителствените ръководители на страните членки от Европейския съюз и техните колеги  от региона на Западните Балкани. Сред гостите са президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей.

 

 

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ще присъстват също председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

 

Темата на срещата е „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. 

 

 

Освен свързаността и европейската перспектива за страните от Западните Балкани се очаква по време на срещата да бъдат обсъдени и други теми като  опасността за иранското ядрено споразумение и насилието между израелци и палестинци, промяната на пакет "Мобилност", за която настояват от българския транспортен бранш.  

 

До последно нямаше яснота дали представителите на Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия - петте държави членки на ЕС, непризнали Косово за независима ще присъстват на срещата.

 

 

Испанският премиер Мариано Рахой се срещна с българския премиер и участва в срещата на лидерите на Европейската народна партия вчера, но категорично отказа да седне на една маса с представители на Косово и няма да присъства на днешната среща във формат „ЕС Западни Балкани”, на която ще бъде подписан и заключителният документ. През април Рахой заяви, че Испания ще наложи вето на декларацията от срещата. Очаква се обаче документът да бъде подписан от постоянния представител на Испания в ЕС.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu