Борисов дойде в НС да успокоява социалисти и патриоти

22 Юни 2018 13:37

 

Депутати от различни политически партии за малко да стигнат до сблъсък, но той бе избегнат с кратка почивка. Градусът на напрежението започна да се повишава след като лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента.

В декларация на БСП Нинова заплаши, че ако премиерът приеме да сключи споразумение "пари срещу мигранти" от други страни от ЕС, ще сезира всички евролидери и комисари от лявото политическо семейство.

След нея думата взе военният министър Красимир Каракачанов, който успокои, че до такова решение в никакъв случай няма да се стигне.

Последва изказване на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който припомни, че националистите винаги са били за недопускането на нелегални мигранти.

Стигна се до размяна на реплики от депутати на Патриотите и на БСП, събрани около парламентарната трибуна, на която стоеше Нинова, без да може да се изкаже. Накрая Явор Нотев, който председателстваше заседанието, даде почивка от 10 минути, за да се успокоят страстите.

Нинова настоя, че България да защити своите национални интереси.

"Нека се отнесем сериозно, защото ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, за децата ни, за бъдещето на България, за нашите ценности", заяви лидерът на левицата.

Нинова упрекна премиера Бойко Борисов, който е сред осмината европейски лидери, привикани на извънредна сбирка в Брюксел в неделя за миграцията от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не е обявил позицията, с която отива на разговорите.

"Най-горещата тема в момента в Европа, която ще има последици и за България, е темата за мигрантите. Италия и Малта забраниха на хуманитарен кораб с 600 мигранти да се доближи до бреговете им, премиерът на Австрия обяви създаването на ос на желаещите вътрешна миграция. Това породи противопоставяне в Германия на вътрешния министър и на канцлера и доведе до вътрешна криза.
Дойде и нова изненада от вчера - Вишеградската четворка бойкотира среща на Юнкер, президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че в цяла Европа направиха огромна грешка, приемайки толкова хора, които промениха културата й", изтъкна Ниноваа.

Според нея идва въпросът какви са възможностите за решение на мигрантската криза и как ще бъде запазен националният интерес на България.

"Ще послуша ли Борисов Меркел за пореден път и дали ще приеме мигрантите - 50 000 такива минали за пръв път през нашата граница", запита Нинова.

Вицепремиерът Каракачанов й обясни, че позицията на премиера е ясна - той няма да подписва споразумение, с което България да се наводнява с нелегални мигранти.

"Малко късно се сетихте да говорите за нелегалните, а аз много се радвам, че част от евролидерите разбраха, това което ние говорим отдава, че в България място за нелегални мигранти никой не е замислил и няма никакво намерение да приема пари от други европейски държави, за да настанява мигранти", каза Каракачанов.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu