Каракачанов: Проектът за модулен патрулен кораб ще се забави с година

22 Юни 2018 14:26

 

Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се забави с една година, каза в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който отговори на депутатски въпрос за модернизационния проект, предава БТА.

Според проекта, който беше гласуван през 2016 г. в парламента, базовият вариант на първия кораб е трябвало да бъде приет през 2020 г., а вторият - през 2021 година. Забавянето е заради провалената процедура, отказа на фирмата, която спечели, да подпише договора, припомни Каракачанов. По думите му то е с една година, като очакването сега е първият кораб да бъде приет 2021 г., а вторият - 2022 година.

Проектът се забави, защото трябваше да бъде актуализиран - към него да се добави стойността на ДДС. В момента тече междуведомствено съгласуване, днес е последният ден, до момента няма забележки, включително от Министерството на финансите, отбеляза министърът. Каракачанов иска още идната сряда проектът да влезе в Министерския съвет за гласуване от правителството, а после и в парламента.

Това, по думите му, на практика ще означава и трите основни проекта за модернизация на армията да се движат едновременно. Разликата в приемането от парламента ще е около 20 дни. Това, което бях заявил като намерение, е възможно да се случи - трите проекта не само да минат одобрение от Народното събрание, но и да бъдат реализирани, придвижвани почти еднакво, коментира Красимир Каракачанов.

Той споделя опасенията, че всяко едно забавяне на проектите за модернизация на бойния ни флот може да лиши ВМС от способности по отношение на основната им мисия - охраната на териториалните ни води. Това, по думите на министъра, налага да се мисли не само за текущия проект за патрулните кораби, но също така и за модернизацията на наличните фрегати, за която обаче ще са нужни допълнителни средства.

Броят на корабите няма да бъде намаляван, те са два, остава изискването поне единият да бъде построен в България, уточни още министърът във връзка с проекта за модулния патрулен кораб за ВМС.

Вотът на недоверие е в услуга на управляващото мнозинство да стегне редиците, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод внесения от БСП вот на недоверие към кабинета за провал на политиката в сектор "Сигурност".

Според него на БСП й е ясно, че този вот няма да мине. На тях им трябва стабилизиране на коалицията и продължаване на управлението, за да могат да си решават вътрешните проблеми, смята Каракачанов. "На тях едни предсрочни избори в момента не са им изгодни и този вот според мен е една услуга на управляващото мнозинство и на правителството, за да консолидира редиците и да гарантира продължаване на управлението", каза военният министър.

Каракачанов определи поредния случай на избягал затворник като "неприятен случай". Въпросното общежитие е с лек режим, там самите затворници ходят на работа, връщат се, отбеляза той. Но, разбира се, насложен този случай към предишния и трагичната развръзка в Ботевград, става много неприятно, каза Каракачанов.

Вицепремиерът коментира, че предишният случай на бягство от Софийския затвор е бил доста по-различен и многократно по-неприятен, защото става въпрос за внасяне на оръжие в затвора, с което затворникът бяга.

Законодателни промени сигурно са необходими, аз не съм специалист по темата "затвори", но, щом го казва главният прокурор, който е най в час с тези теми, може би се налагат, коментира Каракачанов.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu