Борисов: Разполагаме с инфраструктура за продължаване на „Турски поток“

22 Юни 2018 21:36

България разполага с необходимата инфраструктура и средства за продължаването на „Турски поток”, заяви премиерът Бойко Борисов, съобщи „Интерфакс”.

България почти е достигнала формулата за организацията по транспортиране на газа от Турция през страната, заяви пред репортери премиерът Борисов.

„Дори ако сега има директна тръба (Русия - България), нямаше да сме в състояние да извършим транзита, тъй като от ЕС ще ни наложат санкции. Директивата на ЕС блокира всички транзити по море”, заяви той.

„Трябва да намерим решение, формула за създаване на газоразпределителна мрежа в България и почти сме готови с идеята. Единственият въпрос е под каква форма ще се транспортира газа?”, подчерта той

Борисов подчерта, че страната има нужните средства и инфраструктура, за да увеличи капацитета. „В България имаме необходимата инфраструктура и не са ни нужни пари за увеличение на капацитета. Извършват се всички процедури за подсигуряването на маршрута. Имаме повече от 13 милиарда лева във фискалния резерв. Близко сме до вземането на решение”, заяви премиерът.

Той също така напомни, че страната има договор за транспортиране на газ през Украйна до 2030 г.

„България е силно заинтересувана да създаде газов хъб на своя територия с геостратегическа важност, тъй като там, където има газопроводи, няма войни”, завърши той.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu