В Самоков заровиха живо ромско дете

06 Юли 2018 14:19

Снимка на заровено живо дете стана повод за разгорещени дискусии докъде се простират крайностите и недопустимите човешки дейности, граничещи с пълна липса на хуманност.

Фотосът на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска". Снимката, придружена и с надпис "на сапун", по-късно беше изтрита. Следите обаче водят към Самоков, провери Bulgaria ON AIR.

На кадъра е заснето дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години. Снимката е направена от съседски деца - също роми, подигравателно и насилствено.

 

Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града", коментира правозащитникът Юлиана Методиева.

 

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. "Христо Ботев". Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на "едно последователно дискриминационно отношение" към циганите.

"Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката, към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си", отбеляза психологът Пламен Димитров.

Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. "идентификация с агресията", която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu